Nem is félős ez a kutya

2022. január 09. by
Fejlődés Fejlődés
Értékelés:
(0 szavazat)

Foxyval sok programon vettünk részt az örökbefogadása óta, amik közül az egyik legizgalmasabbnak a kezdő kutyatrükk tanfolyam bizonyult.

 

A kor nem volt akadály, így még tavaly januárban a nyolc éves kutyámat a hátsó ülésre ültetve elautóztam a tőlünk körülbelül 30 kilóméterre lévő helyszínre. Gondoltam, majd ez a hat alkalmas képzés biztos segít neki tovább növelnie  a bátorságát és a közös időtöltés mindkettőnknek jó szórakozás lesz. Bár a kezdeti félénkségéhez képest addigra sokat javult a helyzet, tudtam, hogy még van hova fejlődni. Azzal, hogy valójában ennyire jól állunk az önbizalomfejlesztés terén csak akkor szembesültem, mikor a másik három gazdi és a kutyusaik is megérkeztek.

 

A foglalkozás egy közepes nagyságú beltéri teremben volt, ahol a falakat mindenhol tükrök borították. Egy kisebb körben leültünk a zöld szőnyegre majd bemutatkoztunk egymásnak. Szemmel láthatóan nem Foxy volt a legbizonytalanabb, de azért megemlítettem a szorongását, mint jövetelünk okát. Ezt követően az oktató elmondta a jutalomfalat osztásán alapuló technika lényegét, és már kezdetét is vette a legalapabb szlalomozási feladatok begyakorlása.

 

Kutyám boldogan vetette bele magát a mókába, és egészen addig nem is figyelt másra, míg az egyik eb meg nem zavart minket. Mivel a többi gazdi egy idő után csak beszélgetett, a kutyáik szanaszét széledtek, egy egy év körüli agár állandóan láb alatt volt. Emlékszem pont azon morfondíroztam, hogy biztosan akar valamit, mikor Foxy hirtelen nekirontott majd leteperte. Sosem láttam még őt verekedést kezdeményezni korábban, teljesen földbegyökerezett a lábam a sokktól. Ráüvöltöttem, amire egyből reagált, utána viszont az odarohanó spánielnek ment neki. Teljes volt ott a zűrzavar. Egyedül a csivava nem vett részt a balhéban, csak csendben reszketett gazdája lábánál, míg én próbáltam minél távolabb vezetni kutyámat a többiektől. Ekkor a spániel újra megpróbált odajönni hozzánk. Mikor már körülbelül két méterre volt tőlünk, közbeléptem.

 

– Menj a helyedre! – Kiáltottam rá határozottan és közben a terem másik felére mutattam a kezemmel, ahol a gazdája álldogállt.

 

Erre szófogadóan azonnal sarkon fordult, és nem is jött többet közel aznap. Meglepődtem ezen, hiszen korábban a saját gazdájára se nagyon hallgatott a spánel, mivel allítólag rossz volt a hallása. A verekedéstől szerencsére egyik kutyának sem esett baja, nem folyt vér, én viszont még egy jó ideig értetlenül álltam a jelenség felett és nem győztem bocsánatot kérni mindenkitől.

 

– Nyugodj meg, Foxy egyszerűen csak rendre utasította őket. Ő a legidősebb és a legfegyelmezettebb is – mondta a tanfolyam vezetője – Amúgy csak egy hatalmi harc volt, teljesen normális, legközelebb nem lesz már semmi gond.

 

És valóban így történt. Beállt a rangsor és mindenki tett a dolgát. A játéktól és a jutifalattól Foxy végig teljes extázisban volt, nagyon élvezte a házi feladatokat is. Az acsarkodást hamar elfelejtettem, az incidens után elhangzott egyik mondat viszont a mai napig a fülemben cseng és be kell vallanom, büszkeséggel is tölt el:

 

– Nem is félős ez a kutya – mondta mosolyogva az oktató.

 

 

kutyatrukk

 

 

(Az angol fordítás megtalálható a www.confidenceinlife.com oldalon. Miért hasznos a kétnyelvű olvasás? Ha angol nyelven is elolvasod a bejegyzéseket, ezzel fejleszted a szövegértésedet és a szókincsedet is. A fejlődéshez fontos a rendszeresség, így ha szeretnél értesítéseket kapni a legújabb tartalmakról, iratkozz fel a hírlevélre és likold a facebook oldalt!)

 

 

Legújabb tartalom

Nincs még fiókod? Regisztrálj!

Jelentkezz be

FELIRATKOZTÁL MÁR? Ha szeretnél értesítést kapni a legfontosabb cikkekről, iratkozz fel a hírlevélre! :)

Please enable the javascript to submit this form