A pénz boldogít?

2020. július 19. by
Tényleg fontos a pénz? Tényleg fontos a pénz?
Értékelés:
(0 szavazat)

Az emberek egy része ragaszkodik ahhoz a nézethez, miszerint a pénz nem boldogít, a lényeg csak a belső béke, és semmi másra nincs is szükség.

 

Akik viszont valaha is megtapasztalták a szegénységet tudják, hogy az anyagi probléma komoly frusztráló tényező, és ilyenkor annyi a nyugalomnak is. De feltétlenül így kell lennie?

 

Echart Tolle, aki mikor a 20-as éveiben járt súlyos depresszióval küzdött, majd saját elmondása alapján hirtelen spirituális ébredésen esett át, otthagyta az egyetemet, és az ideje nagy részét egy londoni parkban üldögélve töltötte. Pár évig élt így, és közben végig sikerült neki pénz nélkül is az élet szépségeire és az adott pillanatra koncentrálni , és elérnie a tartós boldogság állapotát. Ezután Kanadába költözött, kiadta A most hatalma című első könyvét, ami  azóta is vezeti a sikerlistákat, és emberek millióinak segít a nehézségek ellenére is kiegyensúlyozottabbá válni, és megszabadulni a múlttal és a jövővel kapcsolatos aggodalmaiktól. Persze Tolle mindezek után milliomos lett, ami valószínűleg egy további terhet vett le a válláról.

 

De ez újabb érdekes kérdéseket vet fel. Vajon boldogabbá is vált ezután? Vagy amint elkezdett többet keresni megnövekedett a felelősség terhe is?  Tudományos kutatások szerint az aki többet keres, mint a minimálbér boldogabb, mint az, akinek kevés jövedelme van, viszont az átlag fizetés feletti bevétel növekedésével nem nő a boldogság szintje.

 

Magam körül is ezt látom, a tehetősebb embereknek ugyanúgy anyagi gondokkal kell megküzdeniük, hiszen a jólét magasabb igényekkel jár együtt. Ráadásul bizonyos dolgokat, például a szeretetet nem lehet pénzért megvenni és az sem mindegy, hogy milyen a munkánk, ugyanis hiába keresünk vele sokat, ha utáljuk és valami mást szeretnénk csinálni helyette. A legtöbb esetben csak külső elvárásoknak akarunk megfelelni, ezzel háttérbe szorítva saját magunkat, és végül már nem vagyunk képesek kilépni a fogyasztói társadalom mókuskerekéből.

 

Az anyagi biztonság bizonyos fokú megteremtése egyfelől tehát szükséges, főleg ha mások iránt is felelősséggel tartozunk, ami egy óriási szorongástól és a bizonytalan jövőtől való félelemtől szabadít meg minket. Hiszen nem mindenki képes egy hasonló helyzetből úgy kilábalni, mint Tolle.

 

Másrészt viszont ha igazán boldogok akarunk lenni, az anyagi javak halmozása helyett mindenképpen érdemes más tényezőkre koncentrálni, mint például a család, a barátok, vagy a belső béke.

 

 

(Az angol fordítás megtalálható a www.confidenceinlife.com oldalon.)

 

Legújabb tartalom

Nincs még fiókod? Regisztrálj!

Jelentkezz be

FELIRATKOZTÁL MÁR? Ha szeretnél értesítést kapni a legfontosabb cikkekről, iratkozz fel a hírlevélre! :)

Please enable the javascript to submit this form