Miért jó a benti macskatartás?

2022. február 06. by
Macskák a házban Macskák a házban
Értékelés:
(0 szavazat)

A közösségi oldalak állatos csoportjaiban örök vita forrása a kinti vagy benti macskatartás. Mindkét tábor érvei érthetőek, legtöbbször azonban

 a vélemények hátterében inkább a hagyományok és a hiedelmek állnak, mint a tapasztalatok és az állatok ismerete.

 

Az ítélkezés ezzel kapcsolatban nem vezet sehova, hiszen nem látunk bele a másik családi szokásaiba és szabályaiba. Viszont a fejlődésre, új ismeretanyagok szerzésére és a változtatásra mindannyiunknak van lehetőségünk. Ez ugyanúgy rám is igaz, az évek során rengeteget dolgot tanultam négylábú barátainkról, többek között ebben a témában, így elsősorban az ő érdekükben összegyűjtöttem a benti cicatartás előnyeit:

 

  • Régen kevesebb jármű volt az utakon, manapság viszont nagyfokú veszélyt jelentenek cicáink számára az autók. Pillanatok alatt történhet baleset, és sajnos nem elég óvatosak ahhoz, hogy ezt minden esetben elkerüljék.

 

  • Kinn tartott kedvenceink kóbor társaiktól betegségeket kaphatnak el, és a támadásoknak, mérgezéseknek is ki vannak téve.

 

 

  • Az állatoknak is van lelke, és rengeteg szeretetet adnak. Már egyre többen vagyunk tisztában ezzel és számunkra ők családtagok.

 

  • Óriási tévhit, hogy a macska csak helyhez kötődik, nem pedig személyhez. Minden egyes cicának eltérő személyisége van, és ha beengedjük őket a lakóterünkbe, szoros érzelmi kötődés alakulhat ki köztünk.

 

  • Jót tesznek a ház légkörének. A cica megnyugtat és segít csökkenteni a stresszt.

 

  • Télen fáznak kinn. Mi sem szeretnénk fűtetlen helyen egy télikabátban tölteni a telet, ha megtehetjuk, hogy egy kályha vagy radiator mellett üldögélünk.

 

  • Az ivartalanított nőstény és kandúr macskák sokkal hosszabb életűek lesznek, amit  a benti tartás még tovább növel.

 

  • Megelőzzük vele a nem kívánt szaporulatot, és nem növeljük tovább a szegény kóbor állatok számát.

 

 

Ha úgy érzed ingerszegény cicád számára a környezet, lehet hámmal sétáltatni, vagy megoldás lehet a macskaterasz kiépítése. Akik békés környéken laknak, például zsákutcában, a kinti-benti tartásra esküsznek, éjszakára pedig mindenképpen beengedik kis kedvenceiket.

 

Összességében véve azonban nem kérdés, hogy a macskáknak boldogabb és hosszabb életre van lehetőségük a csak benti tartás során, ami a mi életünket is szebbé és harmonikusabbá teszi.

 

 

 (Az angol fordítás megtalálható a www.confidenceinlife.com oldalon. Miért hasznos a kétnyelvű olvasás? Ha angol nyelven is elolvasod a bejegyzéseket, ezzel fejleszted a szövegértésedet és a szókincsedet is. A fejlődéshez fontos a rendszeresség, így ha szeretnél értesítéseket kapni a legújabb tartalmakról, iratkozz fel a hírlevélre és likold a facebook oldalt!)

 

Legújabb tartalom

Nincs még fiókod? Regisztrálj!

Jelentkezz be

FELIRATKOZTÁL MÁR? Ha szeretnél értesítést kapni a legfontosabb cikkekről, iratkozz fel a hírlevélre! :)

Please enable the javascript to submit this form