A ,,nem vagyok elég jó” érzés

2020. január 05. by
önszeretet önszeretet
Értékelés:
(0 szavazat)

Angol tanár lévén a nyelvvizsga felkészítés során gyakran találkoztam diákjaim önmagukra tett különböző megjegyzéseivel, mint például az ,,én ezt nem tudom megcsinálni”, vagy a ,,jaj de hülye vagyok” kijelentésekkel.

 

Az első dolgok között szerepel,amit próbálok ilyenkor elérni, hogy ezeket a gondolatokat töröljék, hiszen ellenkező esetben blokkolják a feladat teljesítését. Mivel én biztos vagyok benne, hogy kitartással és munkával sikerülni fog az adott célt elérni, gyakran tudatosítom bennük, hogy elég ügyesek és okosak hozzá. De vannak esetek amikor ez nem elég, a magunkról alkotott hiedelmeink ugyanis általában mélyebbre vezethetőek vissza.

 

Édesapám például mindig azt szokta mondani, hogy ne üljek biciklire, mert abból csak gond lesz, konkrétan közölte, hogy béna vagyok benne és úgyis el fog ütni egy autó. Természetesen agyban mindig is tudtam, hogy még a kicsi gyerekek is száguldoznak a bicajjal, és persze én is megtanultam vele a járdán közlekedni kiskoromban, de csak 30 éves korom körül mertem újra felülni egyre. Láthatjuk tehát milyen káros hatásai lehetnek hasonló meggondolatlan kijelentéseknek. Persze ő csak azt akarta, hogy ne essen bajom, így viszont egész életemben kimaradtam az összes biciklitúrából, nem beszélve a kerékpár praktikus célokra való használatáról.

 

Amikor a mások által tett, személyiségünket vagy egyes képességeinket érintő negatív megjegyzéseket elhisszük és később valamilyen kihívással kell szembenéznünk az életben, például egy vizsga előtt állunk, sokkal nehezebb dolgunk lesz, hiszen a saját önbecsülésünk  is fejlesztésre szorul, nemcsak az adott tudás. Felnőtt korunkban pedig ez problémát okozhat a párkapcsolatunkban  vagy a munkahelyünkön is. Louise Hay-t idézve: ,,A nem vagyok elég jó érzés az egyik alapja a boldogtalanságnak.”

 

De hogyan tudnánk ettől megszabadulni? Az önbecsülés fejlesztése egy összetett és hosszú folyamat.

 

  • Meg kell próbálnunk ugyanis elhinni, hogy jók vagyunk. Segíthet például, ha sokat ismételgetjük, ezzel kicserélhetjük a berögzült negatív mondatokat.
  • Azok, akik régóta úgy érzik, hogy nem tudnak a lehúzó gondolataikon egyedül változtatni, felkereshetnek egy szakembert is is, aki segít feltárni a mögötte rejlő okokat.
  • Fontos az önismeret is, önmagunk elfogadása olyannak,amilyenek vagyunk, hiszen mindenkinek vannak erősségei és gyengeségei, nem vagyunk egyformák.
  • Összességében véve mindenképpen megéri növelni az önszeretetet, mivel ,,ha szereted magadat, szupererőd van. “

 

Amint pedig úgy döntünk, hogy egy bizonyos tudást vagy készséget akarunk fejleszteni, az önbizalom növelésére a sok tanács közül ez az egyik kedvencem:

 

 ,,Ha belülről egy hang azt mondja neked, hogy nem tudsz festeni, akkor minden erőddel fessél, és a hang elcsendesül. “ Vincent Van Gogh 

 

 

(Az angol fordítás megtalálható a www.confidenceinlife.com oldalon.)

 

Legújabb tartalom

Nincs még fiókod? Regisztrálj!

Jelentkezz be

FELIRATKOZTÁL MÁR? Ha szeretnél értesítést kapni a legfontosabb cikkekről, iratkozz fel a hírlevélre! :)

Please enable the javascript to submit this form