A sport növeli az önbizalmat?

2020. augusztus 02. by
Számít a külső? Számít a külső?
Értékelés:
(0 szavazat)

Az önbizalmunk növeléséhez elég a belső fejlődésünkre koncentrálni, vagy a kinézetünk is fontos ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben?

 

Eltérő véleményeket hallani ezzel kapcsolatban. Van aki úgy véli, egyáltalán nem számít a külső, mások szerint pedig nagy hangsúlyt kell rá fektetni. Ami engem illet, én csak a saját oldalamról tudom megközelíteni a kérdést.

 

Sokfajta edzésforma, például zumba, spinning, futás, aerobic, Crossfit kipróbálásán vagyok túl, és kijelenthetem, hogy határozottan magabiztosabbnak érzem magam a bőrömben, amikor sportolok valamit és ehhez még a tökéletes alakot sem kell elérnem. Minden nő ismeri ugyanis azt az érzést, amikor egy kiadós edzés, vagy akár csak egy 20 perces futás eredményeként máris bombázóként tekint magára és helyrebillen az önértékelése.

 

Ráadásul a rendszeres mozgás elősegíti a szerotonin szint növekedését a szervezetben, ami állítólag a boldogságot, a szorongást és a hangulatot szabályozza, valamint segíti az általános jó érzést és a kiegyensúlyozottságot okozó endorfinok felszabadulását. Amikor a test elfárad, kikapcsol az elme, és a mindennapi stressz is csökken. Ezen kívül számos egyéb pozitív élettani hatás is tulajdonítható neki, a kisugárzásunk is megváltozik általa, és végül jó irányba befolyásolja a társas kapcsolatainkat is.

 

Természetesen nem hanyagolhatjuk el a belső változásokat sem ahhoz, hogy elérjünk egy tartós magabiztosságot, vagyis dolgoznunk kell önmagunk elfogadásán, és szeretetén is.

 

Az általunk kitűzött célok elérése, álmaink megvalósítása szintén fontos az önbizalmunk növelésében, különösen ha megszokjuk, hogy félelmeink ellenére is cselekszünk, és kitartóan dolgozunk terveink megvalósításán. Ezt a kitartást sajátíthatjuk el a rendszeres sportolás során , hiszen általa megnövekedik a munkabírásunk, és könnyebben átvészeljük a fizikai és a lelki megpróbáltatásokat.

 

Ez nem megy persze egyik pillanatról a másikra, akárcsak a testünk építése, a képességeink és saját magunk fejlesztése is időbe telik. De ha kialakítunk életünkben egy új szokásrendszert, amelyben mind a belsőnk, mind pedig a külsőnk szeretetteljes gondozása helyet kap, ennek eredményeként egyszer csak azt vesszük észre, hogy kihúzott háttal, magabiztosabban éljük mindennapjainkat, megelégedve  önmagunkkal.

 

 

(Az angol fordítás megtalálható a www.confidenceinlife.com oldalon.)

 

Legújabb tartalom

Nincs még fiókod? Regisztrálj!

Jelentkezz be

FELIRATKOZTÁL MÁR? Ha szeretnél értesítést kapni a legfontosabb cikkekről, iratkozz fel a hírlevélre! :)

Please enable the javascript to submit this form