Mit tegyünk, ha kritikát kapunk?

2020. április 26. by
Mások véleménye Mások véleménye
Értékelés:
(0 szavazat)

Mindenki meg szeretne felelni valakinek. Úgy tűnik elemi ösztönünk, hogy elfogadtassuk magunkat másokkal, hiszen az evolúció és a történelem során mindig is ezt tettük.

 

Az őskorban az adott egyén túlélése múlt azon, hogy a törzs hasznos tagja legyen, és betartsa annak szabályait. Ha ezt nem tette, kirekesztés volt a bűntetése, ami manapság is egy fájdalmas érzés mindenki számára.

 

 A jelen korban viszont más a helyzet, így néha érdemes feltenni magunknak pár kérdést, például, hogy biztosan oda akarunk-e tartozni, ahonnan kirekesztettek minket vagy ahol folyamatos támadás ér. Valóban nekünk kell rosszul érezni magunkat, mert nem feleltünk meg a számunkra esetleg irreális elvárásoknak? És hogyan kellene reagálnunk ilyen helyzetekben?

 

  • Minden diák átélt már hasonló érzést, például amikor kinevették őket az öltözékük miatt. De nem az a lényeg, hogy mások mit gondolnak, az adott egyénnek kell jól éreznie magát a bőrében. Egyébként sincs olyan, ami mindenkinek tetszik. Akkor miért ne hordjanak az emberek olyat, ami az ő ízlésüknek megfelelő?

 

  • Sokan a társuk elvárásai szerint élnek a kapcsolataikban, miközben elfelejtik, hogy valójában ők mit akarnak. Így sokszor egy mérgező helyzetben találják magukat,ahol negatív véleményekkel kell találkozniuk nap mint nap. De ha mi nem tiszteljük és nem értékeljük saját magunkat, hogyan várhatjuk el a másiktól, hogy tiszteljen minket? Érdemes tehát a sarkunkra állni.

 

  • Mások a vállalkozásukban találkoznak rendszeres reklamációkkal amiket valahogyan kezelniük kell. A vevői elégedettség fontos az üzleti siker miatt, így még ha nincs is a másik félnek igaza, időnként tanácsos kompromisszumot kötni.

 

  • Néha kimondottan hasznos dolog lehet meghallgatni a többi ember negatív véleményét, mivel tanulhatunk belőle és felhasználhatjuk az önfejlesztésre. Közben viszont tartsuk észben a pozitív tulajdonságainkat, hiszen mindannyian értékesek vagyunk.

 

  • Hogyha pedig úgy érezzük, hogy indokolatlan sérelem ér minket, akkor mindenképpen lépjünk fel ellene.

 

,, Csöndben lenni olyan a léleknek, mint egy lassan növekvő rák, és ez egy igazán gyáva ember jellemvonása. Semmi intelligens nincs abban, ha nem állsz ki magadért. Lehet, hogy nem nyersz meg minden csatát. De legalább mindenki tudni fogja, hogy miért álltál ki. Önmagadért.” Shannon L. Alder

 

 

(Az angol fordítás megtalálható a www.confidenceinlife.com oldalon.)

 

Legújabb tartalom

Nincs még fiókod? Regisztrálj!

Jelentkezz be

FELIRATKOZTÁL MÁR? Ha szeretnél értesítést kapni a legfontosabb cikkekről, iratkozz fel a hírlevélre! :)

Please enable the javascript to submit this form