Félelem attól, hogy mit gondolnak rólunk mások

2020. szeptember 06. by
Kinek a véleménye számít? Kinek a véleménye számít?
Értékelés:
(0 szavazat)

Mindannyiunk hétköznapjait és cselekedeteit időnként az befolyásolja, hogy mit gondolnak rólunk mások, hiszen sajnos rendszeresen meg akarunk felelni számunkra akár vadidegen emberek elvárásainak.

 

Csakhogy ez teljesen lehetetlen, mindig lesz olyan akinek nem fog tetszeni amit mondunk, cselekszünk, vagy ahogyan kinézünk.  Mindannyian mások vagyunk, eltérő ízléssel, gondolkodással és értékrenddel, így hát hiába is akarjuk, hogy mindenki tetszését elnyerjük.

 

Ha elgondolkozunk azon, hogy valójában kinek a véleménye számít, és melyik visszajelzéseket érdemes megfontolnunk, hamar rájövünk, hogy a lista meglehetősen rövid. Számunkra ismeretlen emberektől is meg kell hallgatnunk persze a kritikát, mert építő jellegű lehet, de nem tanácsos pusztán aszerint cselekednünk. A személyes fejlődésünk szempontjából kétség kívül hasznos tudni hogyan látnak minket mások, de a legfontosabb mindig az,hogy önmagunknak feleljünk meg.

 

Valójában honnan ered ez az állandó félelem mások rólunk alkotott véleményétől? Miért retteg ettől a többség? Saját, valamint diákjaim tapasztalata alapján úgy vélem, hogy sokszor gyerekkorunkból. Számos gyermeknek kell megküzdenie szülei és tanárai  szeretetéért, pozitív visszajelzéseikért valamint a figyelmükért, kamaszkorban pedig a barátok elfogadásáért, a közösség elismeréséért is. Hogyan is lehetne egy felnőtt önbizalma egészséges, ha kiskorában is csak feltételhez kötött szeretetben részesült?

 

,,A legelső, amit egy gyereknek meg kell tanítani, az nem a számtan és a geometria, hanem az, hogy legyen önmaga. Erős, derűs, önbizalommal teli ember, aki - bárhová vesse is a sorsa - megbízhat önmagában.” (Müller Péter)

 

Ezért fontos felnőttként már az önbizalmunk tudatos növelése, az önszeretet kialakítása, valamint az állandó szembenézés a félelmeinkkel, például azzal, hogy a többiek elfogadnak-e majd annak, akik vagyunk. Biztos lehetsz benne, hogy vannak akik önmagadért szeretnek, az összes hibáddal együtt, és így kell  viszonyulnod saját magadhoz neked is, mivel:

 

,,Minél inkább szereted magadat, annál kevésbé fogsz bármitől is félni.” (Brian Tracy)

 

(Az angol fordítás megtalálható a www.confidenceinlife.com oldalon.)

 

 

Legújabb tartalom

Nincs még fiókod? Regisztrálj!

Jelentkezz be

FELIRATKOZTÁL MÁR? Ha szeretnél értesítést kapni a legfontosabb cikkekről, iratkozz fel a hírlevélre! :)

Please enable the javascript to submit this form