Az énidő nem önzőség

2020. szeptember 27. by
Az énidő és az önbizalom Az énidő és az önbizalom
Értékelés:
(0 szavazat)

Az önmagunkra fordított idő nem önzőség, hanem létszükséglet az egészségünk és az önbizalmunk szempontjából.

 

Olyannyira nélkülözhetetlen, mint a levegő. Ha csak hajtunk, dolgozunk folyamatosan, próbálva megfelelni az elvárásoknak, kimerülünk, amitől fogékonyabbak leszünk  a betegségekre. Ezenkívül ingerültté, idegesebbé is válunk, amivel pedig másoknak is ártunk magunk körül.

 

Tegyük hát szokássá a saját magunkra és a pihenésünkre fordított, minőségi időtöltést! A legjobb, ha beírjuk a határidőnaplóba a legzsúfoltabb napokon is a többi teendő közé azt az akár csak egy-két órát, amit majd valamilyen módon magunkra fogunk szánni. Íme néhány ötlet:

 

  • Rendszeresen találkozzunk barátainkkal, akik fontos részét képezik az életünknek!  Kezdeményezhetünk, és mi is felhívhatjuk őket, hiszen már egy óra kávézás és pozitív témájú beszélgetés feldobja a hangulatunkat.

 

  • Napi szinten kellene foglalkozzunk azzal, amiben örömünket leljük, bármi legyen is az. Például ha szeretünk főzni, érdemes arra több időt szánni. Vannak olyan ételek, amiket akár fél óra alatt el lehet készíteni, így egy zsúfoltabb napon is lesz rá lehetőségünk. De ha nem szeretünk a konyhában dolgozni, akkor is ehetünk finomat, például bevonhatjuk családtagjainkat, vagy ha megtehetjük, rendelhetünk ételt, mi pedig más elfoglaltságokra helyezhetjük a hangsúlyt.

 

  • Fontos a meditáció is. Ezáltal feltöltődünk energiával, és másnap sokkal jobban fogjuk venni az akadályokat. Meditálhatunk egy csendes nyugodt helyen, üldögélhetünk semmit téve a kertben, vagy hallgathatunk zenét, miközben kizárjuk az élet gondjait a fejünkből, és csak a pillanatra koncentrálunk.

 

  • Kiránduljunk a természetben! A borongós idő sem lehet akadály, akár egy órás gondtalan séta is segíthet kiengedni az aznapi gőzt. Mehetünk egyedül, a kutyánkkal, vagy valamelyik családtagunkkal is, és közben biztosan feltölt minket a természet energiával.

 

  • Több időt kellene töltenünk szeretett kisállataink társaságában! Megnyugtató hatással vannak ránk, csökkentik az aznap felhalmozódott stresszt, ezáltal annál egészségesebbekké válunk, minél többet vagyunk velük.

 

  • Sportoljunk! A sport fontos mind a a lelki és mind a testi egészségünk szempontjából. A rendszeres testmozgás után sokkal jobban fogjuk érezni magunkat, ráadásul a hosszú távú egészségünk megőrzése szempontjából is nélkülözhetetlen.

 

  • Rendszeresen kellene elkülönítenünk Énidőt. Ez nem csupán hangulatjavításról szól, hanem olyan időtöltés, amikor kizárólag önmagunkért teszünk valamit. Ilyen például az önfejlesztés, vagy bármi ami motiváló, feltöltő, amitől boldogabbnak érezzük magunkat, illetve ami a személyes fejlődésünket szolgálja.

 

Ha pedig néha úgy érezzük, hogy semmi időnk sincs ilyen vagy ehhez hasonló dolgokra, akkor bizony merjünk bátran nemet mondani valami másra, hogy jusson idő saját magunkra is! Ezáltal növekedni fog az önbizalmunk, valamint boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak leszünk mi is és a szeretteink is.

 

 

(Az angol fordítás megtalálható a www.confidenceinlife.com oldalon.)

 

 

Legújabb tartalom

Nincs még fiókod? Regisztrálj!

Jelentkezz be

FELIRATKOZTÁL MÁR? Ha szeretnél értesítést kapni a legfontosabb cikkekről, iratkozz fel a hírlevélre! :)

Please enable the javascript to submit this form